هواساز ایرواشر
هواساز ایرواشر برای تهویه هوا از طریق ذرات ریز آب و تبادل حرارتی بین هوا و آب طراحی شده و عمل می نماید. دستگاه ایرواشر از قسمت های مختلفی مانند فن و موتور، فیلتر، کوئل گرمایی و فیلتر ساخته شده است.
طرز کار سیستم ایرواشر در حالت گرمایش
دستگاه تهویه ایرواشر دارای کویل های (لوله های مارپیچی) آبگرم یا بخار داغ است و با لوله کشی به موتورخانه (دستگاه دیگ آبگرم یا پکیج یا دیگ بخار یا همان بویلر) اتصال می یابد. در دستگاه ایرواشر سایز کوچک ممکن است که دستگاه به پکیج زمینی یا دیواری گازسوز با لوله کشی اتصال یابد. همزمان با جریان یافتن آبگرم در کویل ، فن هوا را از روی لوله های داغ کویل عبور داده و پس از افزایش دما ، هوای گرم را به درون ساختمان می فرستد. این دستگاه در حالت گرمایش بسیار خوب عمل می کند و قدرت گرمایی بالایی دارد و ساختار آن در حالت گرمایشی عینا مشابه سیستم گرمایش دستگاه هواساز است. از جمله مزایا و ویژگی های آن این است که با نصب این دستگاه در یک ساختمان یا سوله یا سالن بزرگ دیگر به سیستم های گرمایش جانبی نیاز نیست و توان خنک کاری و نیز گرمایشی آن بسیار بالا است. در ضمن با حذف سیستم های گرمایشی جانبی ، قیمت کل تجهیزات سرمایشی و گرمایشی مورد نیاز کاهش می یابد.
نحوه عملکرد ایرواشر در حالت سرمایش
سیستم سرمایش دستگاه ایرواشر با گرمایش آن کاملا متفاوت است و به شیوه تبخیری (شبیه کولر آبی) عمل سرمایش در آن انجام می شود و به همین خاطر قیمت این دستگاه در مقایسه با سایر دستگاه ها کمتر بوده (در مقایسه با دستگاه های دارای کمپرسور که سرمایش آنها به شیوه تبریدی است و نه تبخیری) و از مزایا و برتری های رقابتی آن است. بدین شکل که نازل های (افشانک های) تزریق کننده آب با فشار بالا ، آب را بر روی جریان هوای عبوری از دستگاه، اسپری (تزریق) کرده و به ذرات پودری شکل در می آورند. ذرات پودری آب که تمایل زیادی به بخار شدن دارند ، حرارت را از هوای عبوری گرفته و دمای هوا را کاهش می دهند.
هوای خنک شده مانند حالت گرمایش، فیلتر شده و در ضمن به علت مخلوط شدن با آب تبخیر شده ، رطوبت نسبی آن نیز افزایش می یابد و نمی توان در حالت سرمایشی ، رطوبت هوا را تنظیم نمود و همواره رطوبت افزایش می یابد. به همین دلیل دستگاه ایرواشر ، دستگاه مناسبی برای سرمایش ساختمان های واقع در مناطق مرطوب نیست و یکی از معایب این سیستم محسوب می شود و بهتر است که در مناطق با هوای خشک و نیمه خشک (مناسب با آب و هوای اکثر نقاط ایران) استفاده شود. در ادامه به توان خنک کاری دستگاه ایرواشر در شهرهای مختلف کشورمان خواهیم پرداخت و خواهید دید که کاربرد آن در چه شهرهایی منطقی و در چه شهرهایی غیر منطقی است.
ویژگی ایرواشر
از ویژگیهای ایرواشر میتوان به ساختارهای مقاوم این دستگاه به شکل افقی، عمودی و L با استفاده از کویلهای سرمایشی و گرمایشی اشاره کرد. این دستگاهها با ظرفیتهای هوادهی متفاوت در ابعاد مختلف ساخته میشوند و در محیطهای مختلف بسته به نوع کاربرد مورد استفاده قرار میگیرند.